Mökin rakennuskustannukset

Mökin voi rakentaa pitkästä tavarasta, mutta mökin voi tilata myös talotehtaalta. Teollisen valmistajan mökit ovat nyt hyvin suosittuja. Mökin voi tilata vaikka avaimet käteen -toimituksena, jolloin tuoreen mökinomistajan ei tarvitse tehdä juuri muuta kuin ripustaa verhot ikkunaan – ja senkin voi tänä konmarituksen ja minimalismin aikakautena jättää tekemättä. Jos valmismökit kiinnostavat, voivat esimerkiksi Salvos hirsimökit olla parannuskeino mökkikuumeeseesi. Kuinka kalliiksi tämä lääke tulee? Sitä pohditaan tässä artikkelissa.

Itse tekemällä säästää – jos osaa

Edullisin mökki on kokonaan itse tehty, ja ehkäpä puutavarakin on omasta metsästä. Huomaathan, että ainakin sähkö- ja putkityöt tulee teettää ammattilaisilla. Jos rakentaminen ei ole sinulle entuudestaan tuttua, kannattaa vakavasti harkita valmismökkiä.

Mökinkin voi tilata elementtitoimituksena, ja osallistumalla mahdollisimman paljon mökin kokoamiseen voi saavuttaa kustannussäästöjä. Jälleen kerran: jos peukalo on keskellä kättä eikä siinä kädessä pysy kunnolla edes vasara, kannattaa valita avaimet käteen ja kesäksi mökille -paketti.

Mitä vaikuttaa valmismökin hintaan?

Valmiin mökin hintaan vaikuttavat mökin malli, mökin materiaalit sekä tietenkin mökin koko. Myös mökin varustelutaso vaikuttaa siihen, mitä mökkipaketti maksaa. Hirsimökin neliöhinta vaihtelee 1500 eurosta noin 2500 euroon. Jos tilaat 30-neliöisen mökin, on hirsimökin hinta edullisimmillaan noin 45 000 euroa. 100-neliöisestä lukaalista kannattaa varautua maksamaan ainakin 150 000 euroa. 

Mökki

Muista kilpailuttaa mökkitehtaat, sillä valmistajien välillä saattaa olla paljon eroja. Huomaa sekin, että kesämökkiin saa lisäneliöitä terassilla. Terassi voidaan lasittaa ja pitää lämpimänä infrapunalämmittimien avulla.

Talviasuttava mökki on kalliimpi 

Nyrkkisääntönö voidaan pitää sitä, että talviasuttava mökki maksaa enemmän kuin vain kesäasuttava vapaa-ajan rakennus. Jotta mökkiä voisi käyttää myös talvella, on siihen valittava erilaiset ovet, ikkuna ja esimerkiksi eritykset kuin pelkkään kesämökkiin. Talviasuttavan mökin rakennuskustannukset voivat olla jopa 500 euroa per neliö kalliimmat kuin pelkästään kesäasuttavan mökin rakennuskustannukset. 

Kesäasuttavan mökin rakennuskustannukset ovat siis noin 1500 euroa per neliö, mutta ympärivuotiseen käyttöön sopivan mökin rakennuskustannuksiin kannattaa varata 2000–2500 euroa neliötä kohden. Näin ollen 30-neliöinen mökki, missä voi asua talvellakin, voi maksaa esimerkiksi 75 000 euroa. Sadan neliön huvilan hinnaksi voi tulla 250 000 euroa. 

Mökin varustelutaso näkyy mökin hinnassa

Siihen, mitä uuden mökin rakennuttaminen maksaa, vaikuttaa myös mökin varustelu. Mieti jo etukäteen, tarvitsetko mökkiin sähköjä, vai riittäisivätkö aurinkopaneelit. Sähköliittymän hinta on monta tuhatta euroa, ja sähköasentaja laskuttaa jokaisesta tunnista. 

Tarvitsetko juoksevaa vettä? Jos, tuleeko se kaivosta vai kunnalta? Onko kaivo valmiina, vai pitääkö se ensin rakentaa? Onko tarvetta lämminvesivaraajalle ja jos, niin minkä kokoiselle?

Rantamökin jätevesijärjestelmä voi tuottaa hankaluuksia. Jos ranta on kovin lähellä, saatat joutua valitsemaan umpikaivon, mikäli haluat mökille sisävessan. Ulkohuussi, mikä on tarpeeksi kaukana rannasta, voisi olla kustannustehokkaampi ratkaisu. Ota selvää siitä, minne ruuman ja suotoneste- tai virtsa-astian voi tyhjentää.

Monella mökillä on edelleen kantovesi ja ulkohuussi, mutta osa suomalaisista odottaa mökin olevan yhtä hyvin varusteltu kuin omakotitalo. Vesiämpärien kantaminen ja ruuman tyhjentäminen eivät vastaa kaikkien käsitystä leppoisasta kesäloman viettotavasta.

Voit varustella mökin keittiön niin tasokkaasti kuin tahdot ja pystyt. Luonnollisestikin astianpesukoneet, integroidut mikrot ja rosteriset jääkaapit lisäävät mökin rakennuskustannuksia. 

Kunnon perustukset uudelle mökille

Mökin rakennuskustannuksia laskeskellessa kannattaa muistaa myös mahdollisen mökkitien tekeminen ja mökin perustusten rakentaminen. Kunnon perustukset ja salaojitukset ovat tarpeen.

Siihen, mitä mökin perustusten tekeminen maksaa, vaikuttavat muun muassa tontin maaperä ja sen kantavuus. Myös mökin pinta-ala ja se, millä tavalla mökin perustukset toteutetaan, vaikuttavat kokonaiskustannuksiin. Jos leikitään, että ollaan tekemässä pilariperustuksia noin 40-neliöiselle kesämökille, voisivat perustukset  maksaa esimerkiksi 4000–6000 euroa.  

Kalliotontti voi nostaa perustustöiden hintaa, sillä kallion poraaminen ja mahdollinen räjäyttäminen maksavat hunajaa. Savimaatontti voi vaatia suurisuuntaisia maansiirtotöitä. Mitä vaikeampaa perustusten rakentaminen on, sitä kalliimmaksi tämä työvaihe tulee. 

Pariskunta

Jos mökille ei ole vielä tonttia ostettuna, ota huomioon myös tontin hinta kokonaiskustannuksia laskiessasi. Jätä jonkin verran rahaa myös huonekaluille, tekstiileille, laiturille ja esimerkiksi istutuksille. 

Jos et ole niin onnellisessa asemassa, että voit maksaa mökin tontteineen käteisellä, muista kilpailuttaa myös mökkilaina saavuttaaksesi kustannussäästöjä.