Näin pakkaat ja muutat turvallisesti

Varmista jo ennen muuttopäivää, korvaako kotivakuutuksesi muuton aikana mahdollisesti tapahtuneet vahingot. Tieto siitä, että saat tarvittaessa korvauksia, helpottaa hieman muuttopäivään liittyvää stressiä.

Pakkaamisen ja muuttamisen turvallisuudesta ei kannata tinkiä, oli vakuutusta tai ei. Huolehdi muuttajien turvallisuudesta hankkimalla nokkakärryt ja kantoliinat, joilla raskaitakin tavaroita on helppo liikutella. Jos et halua uuden tai vanhan asunnon lattioiden likaantuvan, suojaa ne etukäteen. Jos eteinen olisi täynnä pois potkittuja kenkiä, kasvaisi kompastumisvaara. Kiinnitä ensi töiksesi eteisen ja muiden oleellisten tilojen valaisimet paikoilleen, niin muuttoapulaiset näkevät varmasti eteensä – tämä lisää muuttajien ja muutettavien tavaroiden turvallisuutta. 

Tavaroiden särkyminen tai vahingoittuminen voidaan estää jo pakkausvaiheessa. Lue parhaat vinkit tavaroiden pakkaamiseen ja suojaamiseen!

Mistä muuttolaatikot ja pehmusteet kannattaa hankkia?

Mikään muutto ei onnistu ilman riittävää määrää muuttolaatikoita. Muuttolaatikoiden perässä juostiin ennen kaupasta kauppaan, mutta sittemmin muuttofirmat ovat keksineet alkaa tarjota muuttolaatikoiden vuokrauspalvelua. Tämä on edullinen, ekologinen ja erittäin kätevä vaihtoehto. Saat käyttöösi puhtaat ja kestävät muuttolaatikot, joihin tavarat on kätevä pakata. Muuttolaatikoita on helppo kantaa, ja niitä saa pinottua pakettiautoon tai kuorma-autoon korkeiksi, tasaisiksi pinoiksi. Varaa muuttolaatikoita vähintään yksi per asuinneliö. Jos sinulla on hamsterin taipumuksia, eli 60 laatikkoa ehkä riitä 60-neliöiseen asuntoon, joten varaa ylimääräisiä bokseja. 

Maalarinteipin ja tussin laatikoiden nimeämiseen saat vaikka ruokakaupasta. Astioiden ja muiden särkyvien esineiden suojaamiseen käyvät vaatteet ja sanomalehdet, mutta voit myös ostaa kuplamuovia tai hunajakennolevyjä. Hunajakennolevylle on helppo keksiä käyttökohteita myös muuton jälkeen. Käytä 100-prosenttisen kierrätettävä hunajakennolevy varastointiin, kuljettamiseen (esimerkiksi reunasuojaksi) tai muutoin puun korvikkeena. Hunajakennolevyt ja kuplamuovit voi tilata netistä.

Vinkit keittiön pakkaamiseen

Keittiö

Kun pakkaat astioita, kiedo ne vaatteisiin tai sanomalehtiin, asettele ne tiiviisti ja tuki välit esimerkiksi kartongilla. Jos astiat helisevät, voivat ne mennä rikki. Aterimet voi kääräistä pyyhkeeseen, minkä kääräiset rullalle narun tai teipin avulla. 

Muista, että jauhopakkaukset ja muut kuivaruokapakkaukset ovat painavia. Pakkaa ne pieniin laatikoihin tai kestokasseihin, ja heitä vanhentuneet tuotteet pois. Jääkaapin ja pakastimen sisältö kannattaa pakata vasta muuttopäivänä. Jos mahdollista, syö pakastin tyhjäksi jo etukäteen, jotta voisit sulattaa sen jo ennen muuttopäivää.

Vinkit olohuoneen pakkaamiseen 

Olohuoneen painavimmat laatikot syntyvät kirjoista! Säästä selkääsi ja laita laatikot vain 1/2- tai 1/3-täyteen. Lopun tilat voit täyttää kevyemmillä esineillä, kuten kuplamuoviin kiedotuilla sisustusesineillä. Voit laittaa laatikoihin myös vaatteita, mitkä säilyvät näin siistimpinä kuin jätesäkeissä.

Suojaa televisio ja tietokone hyvin. Teippaa johdot lenkille, ja sitten kiinni laitteeseen. Monen metrin hdmi-piuhat voi pakata myös laatikoihin, mutta tiukalle lenkille teipattuina. Nippuside kestää teippiäkin paremmin. 

Imuroi matot, ennen kuin rullaat ne. Rulla pysyy koossa vaikka joogavyöllä. Jos lipaston laatikoissa on pelkkää paperia tai muuta kevyttä ja ei-särkyvää, jätä laatikot hyvällä omallatunnolla tyhjentämättä. Muista kuitenkin teipata ne kiinni. Tuorekelmu toimii myös tähän tarkoitukseen, eikä se jätä jälkiä. Pöytälevyt voit suojata kuplamuovilla tai liinavaatteilla. Huomio myös kulmat. 

Vinkit makuuhuoneen pakkaamiseen 

Juhlavaatteet kannattaa pakata matkalaukkuihin, jotta ne eivät rypisty. Hienoimmat kengät (tai kengät, joista voi irrota likaa) kannattaa laittaa matkalaukkuihin muovipusseissa. Tavalliset vaatteet voit laittaa myös jätesäkkeihin, joiden suun laitat solmuun.

Pahvilaatikot

Pakkaa vuodevaatteet muuttopäivän aamuna omiin, nimettyihin jätesäkkeihinsä. Heitä sekaan myös ensimmäisen illan ja aamun vaatteet ja peseytymistarvikkeet, kuten hammasharja. 

Sänky kannattaa suojata patjansuojuksen avulla. Tällaisen saat esimerkiksi huonekaluliikkeestä. 

Vinkit muuttoauton täyttämiseen 

Kun muuttoauto saapuu pihaan, lakaise lattia ja vuoraa se pahvilla tai vanhoilla matoilla. Vie ensin tiskikone, ja kiinnitä se liinoilla paikoilleen. Kasaa muovilaatikoita sen ympärille korkeiksi pinoiksi, ja heitä jätesäkit päällimmäisiksi. 

Nosta ruokapöytä muuttoautoon pöytälevy alaspäin, sillä näin voit koota sen päälle painavaakin tavaraa. Purettu kirjahylly kannattaa laittaa pystyasentoon tavaratilan reunaan, jotta se säilyisi ehjänä. Sänky ja sohvatkin kannattaa kuljettaa kyljellään. Tiivistä huonekalujen välit mattorullilla ja kasseilla – näin säästät myös tilaa. Kevyet keittiöntuolit voi laittaa päällimmäisiksi, mutta varmista, etteivät ne putoa tai etteivät niiden jalat osu ikävästi muihin esineisiin. Tuolinjalka voisi rikkoa esimerkiksi taulun tai peilin, joten arvotavarat kannattaakin kuljettaa henkilöautossa.